Глас Српске, Танјуг, 10. 8. 2024, Освештан крст посвећен српским цивилним жртвама страдалим у „Олуји“

Крст на масовној гробници српских цивила на православном гробљу у Горњем Селишту Фото: Глас Српске, РТРС

Крст на масовној гробници српских цивила на православном гробљу у Горњем Селишту Фото: Глас Српске, РТРС

На православном гробљу Света Ката у Горњем Селишту код Глине данас је служен парастос српским цивилним жртвама у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ 1995. године и откривен и освештан крст изграђен донацијом предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Крст је посвећен свим српским цивилним жртвама Кордуна и Баније убијеним у „Олуји“ почетком августа 1995. године, пренијела је РТРС.

Донација за израду и постављање крста обезбеђена је на иницијативу Већа српске националне мањине града Глине и појединаца из РС.

Крст висине скоро пет метара највећи је у Хрватској посвећен невино пострадалим српским цивилним жртвама.

Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Документационо-информациног центра „Веритас“, током „Олује“ из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.903 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed