Н1, Бета, 28. 8. 2024, Заштићени сведок на суђењу Тачију о убиству 25 Срба у пећини Волујак и притвору у Малишеву

Правда, илустрација Фото: Pixabay

Правда, илустрација Фото: Pixabay

Тужиоци специјалног суда у Хагу наставили су данас, исказом заштићеног сведока иза затворених врата, извођење доказа против бившег вође ОВК Хашима Тачија и саоптужених за ратне злочине на Косову и у Албанији, 1998-99. године.

Заједно са Тачијем, за злодела над Албанцима, Србима и Ромима у више од 40 притвора ОВК, оптужени су Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи. Сви су, током рата на Косову, били водећи чланови Главног штаба ОВК.

Сведок под шифром 3780 исказ даје на затвореној седници, што је највиши ниво заштите идентитета пред Специјализованим већима Косова, како се суд званично зове.

Из судских докумената, раније објављених на званичној интернет страници, проистиче да сведок 3780 сведочи, поред осталог, о убиству 25 Срба у рукама ОВК, 27. и 28. јула 1998. године, код пећине Волујак, у којој су касније пронађена њихова тела.

Те жртве је, по оптужници, ОВК претходно, током и после напада на Ораховац, 17. јула 1998. године, отела у том граду и околини, а потом пребацила у притвор у Малишеву.

Бивши припадник ОВК на процесу Тачију: Обавештајна служба и војна полиција ОВК притварале људе

Данашњи сведок, по судским списима, даје исказ и о „произвољном лишавању слободе и притварању“ најмање 48 особа, претежно Срба из Ораховца, у полицијској станици у Малишеву, између 16. и 27. јула 1998. година.

У једном поднеску пише да би сведок 3780 требало да сведочи „о околностима притварања, насилног нестанка или убистава директних жртава“.

Према оптужници, „у јулу 1998. године, непосредно после напада ОВК на Ораховац и околна села, током којег су српски цивили заробљени, више чланова Главног штаба ОВК, укључујући Хашима Тачија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, било је присутно у околини, учествујући у операцијама и координишући их“.

„Пошто су, крајем јула 1998. године, неки притвореници претходно отети у Ораховцу и околини и на другим локацијама били премештени у бившу полицијску станицу у Малишеву, Јакуп Краснићи је идентификован као један од присутних на лицу места који је, једном приликом, посетио собу где су притвореници држани“, пише у оптужници.

Данашњи сведок је 82. од почетка суђења, 3. априла прошле године. Тужиоци извођење доказа, по одлуци судија, морају окончати до априла 2025.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење две тачке и убиства две тачке.

Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 102 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

У оптужници је идентификовано 75 жртава – 51 српска, 23 албанске и једна ромска.

Шест тачака оптужнице терети Тачија, Весељија, Сељимија и Крансићија за злочине против човечности, а четири тачке за ратне злочине. Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Циљ тог злочиначког подухвата било је преузимање контроле над целим Косовом насиљем над свима које је ОВК сматрала „противницима“.

Као саучесници у злочиначком удружењу, у оптужници су наведени и официри ОВК: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Сви оптужени изјавили су да нису криви. Они су у притвору у Хагу од хапшења на Косову у новембру 2020.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed