Политика, 26. 7. 2024, Годишњица Боја на Дубљу – На данашњи дан

Бој на Дубљу: мурал у порти Цркве Светог Вазнесења Господњег Фото: Политика

Бој на Дубљу: мурал у порти Цркве Светог Вазнесења Господњег Фото: Политика

Великом победом војске Милоша Обреновића 26. јула 1815. године завршен је оружани део Другог српског устанка

Отварањем ликовне колоније у порти Цркве Светог Вазнесења Господњег у мачванском селу Дубљу, у уторак увече почела је вишедневна свечаност обележавања 209. годишњице чувеног Боја на Дубљу, у којем су устаници Милоша Обреновића до ногу потукли турску босанску војску на челу са Ибрахим Марјаш-пашом Никшићким. Овом победом, која је извојевана 26. јула 1815. године завршен је оружани део Другог српског устанка.

У наставку манифестације је одржано књижевно вече, које је приредио историчар и писац Бранислав Станковић, а јуче је одржана литија и надметање за Младог војводу дубљанског.

Централни део прославе планиран је за данас: од осам часова у цркви – спомен-костурници биће служени литургија и парастос изгинулим ратницима, полагање венаца заказано је за 11 часова, а од 20 часова следе културно-уметнички програм, у којем ће наступити чланови фолклорних друштава из више мачванских села и хајдучко надметање, овога пута за титулу (сениорског) Војводе дубљанског.

У чувеном Боју на Дубљу, иначе, који се за разлику од ранијих устаничких победа био на потпуно равном терену, ливади попа Машића, учествовало је по 1.500 ратника на обе стране. Срби под вођством Милоша Обреновића и Петра Николајевића Молера јуришали су коњицом на укопане Турке, скрећући им пажњу са пешадије, која је према шанцу надирала заштићена импровизованим штитовима од палисада и домузараба (свињских двоколица).

У крвавом метежу, који је настао када су устаници провалили у шанац, српска страна имала је 50 погинулих, а турска чак 1.199 мртвих и 23 заробљена. Међу ухваћенима био је и Ибрахим Марјаш-паша, пореклом из Босанског Никшића, коме је Милош Обреновић поштедео живот и вратио му сабљу. У боју је погинуо пашин син Осман-бег, а устаници су изгубили двојицу војвода: рудничког Милића Дринчића и ваљевског Симу Ненадовића.

Поводом 120. годишњице Боја у Дубљу подигнута је 1936. године Црква Светог Везнесења Господњег, у којој су сахрањени посмртни остаци више од хиљаду војника из Првог светског рата, српских, али и аустроугарских. Недалеко од цркве налазе се спомен-обележја погинулим у ослободилачким ратовима од 1912–1918. и учесницима НОР-а 1941–1945.

У порти цркве у Дубљу, мештани села и општине Богатић су подигли и споменике погинулим устаничким војводама – 1995. године Милићу Дринчићу и 2015. године Сими Ненадовићу.

Свечано обележавање Боја на Дубљу традиционално организује Културно-образовни центар Богатић, а покровитељи су Општина Богатић, Месна заједница Дубље и Црквена општина дубљанска.

 

 

 
Мирољуб Мијушковић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed