Политика, 27. 6. 2024, Споменик посвећен младости страдалој у ратовима деведесетих

Споменик погинулим борцима Фото: Политика, Удружење „Српски ратни ветерани”

Споменик погинулим борцима Фото: Политика, Удружење „Српски ратни ветерани”

На четрдесет гранитних плоча у Улици Мишка Крањца урезано је 1009 имена оних који су живот оставили на Космету, 43 имена погинулих војника у оружаном сукобу у Словенији и 90 имена страдалих Раковичана у ратовима од 1991. до 1999.

На Дан ратних ветерана, на Видовдан, сутра тачно у подне у Раковици у Улици Мишка Крањца 2 биће освештан и откривен јединствен споменик на нашим просторима посвећен погинулим и несталим борцима на Косову и Метохији у борбама од 1998. до 1999. године.

На четрдесет гранитних плоча урезано је 1009 имена оних који су свој живот оставили на Космету. Међу њима је и 108 страдалих бораца са карауле на Кошарама. Али и 43 имена погинулих војника у оружаном сукобу у Словенији, што је до сада први пут урађено у Србији, и 90 имена страдалих Раковичана у ратовима од 1991. до 1999.

Овом догађају, који је истовремена борба против заборава, присуствоваће и око 200 мајки и очева чија су деца положила живот у одбрани отаџбине, у одбрани Србије. На свечаном откривању споменика биће и представници из 50 општина, цркве и седам амбасадора, најављују организатори – Удружење „Српски ратни ветерани”.

– Ми готово 12 година покушавамо да остваримо нашу замисао и да својим ратним друговима на достојан начин подигнемо споменик, али у последње три године били смо баш упорни. До тада смо се обраћали свим могућим институцијама у држави, од општине, преко града, до Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, кумили, молили, али нисмо добили позитиван одговор. На крају смо одлучили да својој браћи, онима са којима смо ратовали, онима који су гинули крај нас, као и онима за којима се још трага сами подигнемо достојно обележје. Нека се зна ко су били и за шта су живот дали – каже Миле Милошевић, председник Удружења „Српски ратни ветерани”.

Израду споменика финансирало је највећим делом удружење, уз несебичну помоћ неколико дародаваца. На споменику су уклесана имена и презимена погинулих или несталих бораца, године рођења и погибије или нестанка. А на овом обележју нису само имена Срба, већ и Мађара, Муслимана, Албанаца… младића чија је младост остала да лежи расута по српској светој земљи.

Већина њих била је тек на почетку живота – нису имали ни двадесетак година, а многи су били јединци.

– Њиховим одласком угасиле су се бројне породице, родитељи од туге усахнули па се црни барјак и даље вије над многим угашеним огњиштима. Подизањем овог споменика желимо да сачувамо успомену на њих, али и да оставимо сведочанство будућим генерацијама о онима који су несебично за ову земљу дали свој живот. Али и да се зна да још има оних који и даље мисле на њих и у чијем сећању живе. Јер, није мртав ратник онај који је погинуо, већ онај који је заборављен. А ми у Удружењу „Српски ратни ветерани” одлучни смо да своје другове не заборавимо – истиче Милошевић.

 

 

 

Бранка Васиљевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed