СРНА, 26. 8. 2024, Лужани: Обиљежене 83 године од страдања 405 Срба од усташке руке [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

У Спомен-парку у Лужанима код Дервенте обиљежене су 83 године од страдања 405 Срба из насеља Босански и Нови Лужани, Костреша и Барице, које су убиле усташе, а овом приликом откривена је скулптура „Мајка“ висока 2,5 метра.

Скулптуру, вајара Вујадина Малешевића, открили су замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник СУБНОР-а Борислав Прерадовић и иницијатор градње Спомен-парка Васо Мичић.

Прерадовић је истакао да је обавеза садашњих генерација да његују сјећање на страдалнике и да преносе сазнања о свему што се дешавало за вријеме владавине Независне Државе Хрватске.

„Усташки злочин који је овдје почињен је нешто веома страшно што се могло десити само српском народу. Они су побили људе из пет села, све што је било способно“, рекао је Прерадовић.

Јефтић је навео да су потомци страдалника и њихове породице доказ истрајности људи да овдје живе, а да скулптура „Мајка“ има велику симболику опстанка и живота на овом простору.

Мичић је рекао да „Мајке“ симболизује жене које су остале јер су сви мушкарци побијени.

„Остала су нејака дјеца, а оне су сачувале огњишта, породицу, вјеру, створиле су нашу генерацију, оне су симбол свих нас“, истакао је Мичић и додао да су постављање скулптуре финансирали Градска управа и мјештани.

Протојереј ставрофор Драган Зарић рекао је да споменици служе да се народ сјећа оних који су страдали и да спомен-биста даје посебно признање мајкама које су остале без мужева и успјели су да подигну и отхране дјецу, очувају православну вјеру и огњишта.

У Спомен-парку положени су вијенци, а данашњем обиљежавању у присуствовали су народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници Скупштине града и други.

Нешто раније у Спомен-парку је постављена скулптура од тополе и храста.

Спомен-парк је изграђен на мјесту пилане и млина гдје су усташе 24. августа 1941. године довеле 405 Срба мушкараца старијих од 16 година из Босанских Лужана, Нових Лужана, Костреша и Барице.

Сутрадан су заробљене Србе усташе возом превезли у Славонску Пожегу гдје су их на звјерски начин побили 26. августа 1941. године. Никада није тачно утврђено гдје су њихова тијела сахрањена.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed