СРНА, 28. 6. 2024, Приказан филм ’Заборављени злочин у Бравницама‘

Плакат документарног филма ’Заборављени злочин у Бравницама‘ Фото: СРНА

Плакат документарног филма ’Заборављени злочин у Бравницама‘ Фото: СРНА

У Бијељини је вечерас приказан документарни филм „Заборављени злочин у Бравницама“ о злочину Хрватске војске над више од 80 српских цивила у протеклом рату за који до данас нико није одговарао.

Аутор Бојан Тргић рекао је Срни да је овај филм о егзодусу српског становништва, прије свега из Доњег Вакуфа, али и Бугојна и Травника, претходно приказан у Градишци јер се највећи дио становништва ова три града раселио у Градишку, потом у Бијељину, а затим и у Нови Сад, гдје ће ово филмско остварење такође бити промовисано.

– У филму говоре људи који су се 13. септембра 1995. године задесили у колони, гранатираној од тада регуларне Хрватске војске, у мјесту Бравнице. Људи који су преживјели причају шта су све доживјели, те како су након гранатирања одведени у логор, навео је Тргић.

Он је рекао да до данас не постоје тачни подаци о томе колико је људи убијено, те да их је, према расположивим подацима, убијено око 80, међу којима осморо дјеце млађе од 12 година, а рањено 20 цивила.

– Циљ овог нашег пројекта јесте да покажемо свијету да се тај злочин десио, да подсјетимо и институције БиХ и правосуђе да почну радити на казни за починиоце, који су познати, али до данас нико није одговарао, нагласио је Тргић.

Маринко Зељко из Доњег Вакуфа, један од протагониста филма „Заборављени злочин у Бравницама“ и преживјели, тешко рањени учесник колоне, рекао је да филм интегрално потврђује чињенице егзодуса, страшног злочина.

Он је нагласио да је страшно и поражавајуће што за овај злочин нико није одговарао, а починилац је познат.

– Злочин се десио у Бравницама код Јајца 13. септембра 1995. године гдје смо, као колона, пали у засједу Хрватске војске када је побијено много цивила, дјеце, навео је Зељко.

Он је нагласио да и данас осјећа посљедице тог монструозног догађаја.

– Вечерас смо у прилици да и људи у Бијељини, након Градишке, виде овај наш филм, који је трајно свједочанство злочина над Србима, а за који никада нико није одговарао, рекао је Зељко.

Он је рекао да, колико год да му је тешко, жели да исприча све о томе, да људи знају и да се никад не заборави.

– Наши потомци морају да знају, зарад будућности, а научивши се на прошлости, поручио је Зељко.

Документарни филм „Заборављени злочин у Бравницама“ приказан је у Центру за културу „Семберија“ у Бијељини.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed