СРНА, 30. 8. 2024, Смолућа: Сјећање на јунаке и спас 7.500 Срба из непријатељаког обруча [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Молитвом, сузама и сјећањем на јунаке који су пробојем спасили 7.500 људи из српских села Смолућа, Тиња и Потпећ из тромјесечног непријатељског обруча муслиманско-хрватских снага у Бијељини је данас обиљежено 32 године од херојске операције Војске Републике Српске „Смолућа“.

Вера Јовић је у мржњом окованој Смолући изгубила оца и брата, а њене њежне ријечи и јецаји преточени у писмо које је прочитано на скупу, упућене су у име свих 150 мртвих у опустошеном завичају гдје само још туга живи.

„Смолућа је мјесто гдје се водила битка за 7.500 људских живота, мјесто на коме смо дотакли смртно и бесмртно, суђено и несуђено, на крају дно живота и сам пакао. Али, добри људи нашли су начина да спасу добре људе, хвала јунацима и хвала ти Боже“, поручила је кћи и сестра убијених Срба.

Дан када је 1992. године Војска Републике Српске у садејству са Министарством унутрашњих послова извела операцију „Смолућа“ у којој је из непријатељског обруча спасено 7.500 житеља српских села обиљежен је испред споменика погинулим из Смолуће, Тиње и Потпећи на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић каже да је то једна од најуспјешнијих операција које је српска војска водила и истиче њен хуманитарни карактер.

Он је указао на аномалије правосудног система БиХ које није процесуирало ни злочин попут опсаде српског становништва сконцентрисаног у Смолући које је мјесецима било изложено сталном непријатељском гранатирању и ватри из снајпера, трпило губитке и опстајало у нехуманим условима.

Остојић је позвао сропски род да његује културу сјећања и истакао да врховне вриједнпости слободе и мира нису могуће без Републике Српске која је гарант слободе и мира за српски народ.

„За слободу је у протеклом рату животе дало више од 25.000 војника, убијено је 9.000 цивила и међу њима 1.000 српске дјеце“, навео је Остојић.

И предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да су Срби увијек страдали када нису имали своју државу и позвао на очување Републике Српске, а за операцију „Смолућа“ навео је да је једна у низу акција ВРС која је на понос садашњих и будућих нараштаја.

Након служења парастоса положени су вијенци и цвијеће на спшоменик погинулим борцима и цивилним жртвама рата Смолуће, Тиње и Потпећи.

 

За више информација:

Масовни злочини августа 1992, Масовни злочини муслиманских и хрватских снага над Србима, 1992 — 1995, Драгана Гавриловић, Институт за истраживање српских страдања у XX веку, Београд (18. јуна до 27. августа 1992. стр. 12, 13)

 

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed