В. новости, Kosovo Online, 28-29. 6. 2024, Положени венци на спомен обележје страдалим мештанима Штрпца [Допуњено, Твитер]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић, потомци убијених и представници Удружења бораца положили су данас венце на спомен обележје у месту Ракановац, у општини Штрпце, где је на данашњи дан 1944. године стрељано 46 мештана ове општине међу којима и дванаесторо деце.

Парастос страдалима служио је протојереј Бошко Клисарић.

Председник СУБНОР-а општине Штрпце Новица Крстић је подсетио на трагичан догађај који се десио на том месту и поручио да их потомци никада неће заборавити.

– Ово је споменик бола и туге, али и споменик пркоса и родољубља наших људи и деце, Штрпчана и Сиринићана. Стрељани су само зато што су љубили слободу, што су волели да још дуго, дуго живе и што су изнад свега волели своју отаџбину Србију. На овој ливади су бугарски фашисти за једног свог, у рату погинулог војника, стрељали 13 деце и 37 одраслих у најлепшим годинама, рекао је Крстић.

Најмлађе жртве, близанци Јован и Јованка нису имали ни две пуне године, а најстарији међу стрељанима њихов деда Риста тек је био навршио шездесету годину.

– Нека Бог буде уз вас, а ваши потомци Штрпчани и Сиринићани никада вас неће заборавити, казао је Крстић.

Венац је положио и председник општине Штрпце Далибор Јевтић, поручујући да никада неће бити заборављени сви они који су дали живот за слободу и да ће им потомци увек бити захвални.

– Овде смо данас, поводом 80 година од када су на месту иза нас, бугарски фашисти убили недужне цивиле само зато што су се супротстављали фашизму и свему ономе што се у тим временима дешавало на овим просторима. Овај споменик је подсећање на тај трагичан догађај, а ми имамо обавезу да поштујући њихове жртве одамо почаст страдалима и да им се захвалимо на њиховим жртвама. У обавези смо и данас, и увек да поштујемо сваку жртву која је пала за слободу. Желим да пошаљем поруку да никада нећемо заборавити све оне који су пали за слободу и увек ћемо им бити захвални, казао је Јевтић.

Подсетио је да је овај споменик у више наврата био мета скрнављења у покушају да се избрише траг наше историје, али да у томе нису успели.

– Овај споменик је физички овде али спомен на страдале и све оне који су поднели жртве за слободу је у свима нама и то ће заувек тако остати, поручио је Јевтић.

Годинама уназад венце на спомен обележје полажу и представници удружења бораца из Тетова и Гостивара у Северној Македонији.

Председник Удружења бораца Тетова Јоцко Димитријевски је истакао да је ово тужан дан за општину Штрпце.

– Данас у Србији и на Косову се слави Видовдан, а овде у Штрпцу је тужан дан зато што су окупатори на овај дан 1944. године стрељали невине људе. То је само два месеца пре капитулације Бугарске, и то им је требало јер они пишу своју историју, а ми своју страдалну историју, и није им ово требало. Савез бораца општине Тетово од 2008. године скоро сваке године долази на овај дан да ода почаст и помен овим страдалим људима, казао је Димитријевски.

 

 
Непознати починиоци разбацали венце и цвеће на спомен обележју у Ракановцу

ПРЕДСЕДНИК општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је данас да су непознати починиоци разбацали венце и цвеће који су положени на спомен обележје у месту Ракановац, поводом Видовдана.

– Јуче смо одали почаст и положили венце и цвеће на споменик 46 стрељаних Срба, међу којима и 12. деце. На Видовдан 1944. године бугарски фашисти извршили су овај злочин, написао је Јевтић на Иксу.

Он је додао да су након јучерашње церемоније непознати почиониоци разбацали венце и цвеће и поломили јарбол са заставом.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed