РТРС, 22. 9. 2024, Српски споменици у Федерацији свакодневно на мети вандала – Липник, Сански Мост

Липник: Оскрнављен споменик чатворици Срба погубљених 1835. године Фото: РТРС

Липник: Оскрнављен споменик чатворици Срба погубљених 1835. године Фото: РТРС

У селу Липник код Санског Моста уништен је споменик посвећен четворици Срба који су убијени за вријеме турске владавине 1835. године.

Споменик је више пута скрнављен, a сада је потпуно уништен. Малобројни Срби који се враћају у родни крај питају да ли је ово опомена да српским споменицима, свједоцима трагичне историје, није мјесто у овом дијелу Федерације БиХ.

Драган Јовановић прије рата живио је Липнику, у општини Сански Мост. У родно мјесто није се вратио. У Липнику нема струје ни воде нити основне инфраструктуре неопходне за живот. Уништавање споменика у њиховом селу схватили су као поруку да Срби нису добродошли у Сански Мост.

– Није нам драго што се то дешава, а вјероватно ни овим мјештанима да није свеједно – каже Драган Јовановић из села Липник.

Споменик четворици Срба, које су прије 200 година Турци набили на колац, више пута је уништаван и обнављан. Сада је потпуно срушен. Они који долазе у родни Липник, кажу да их рушење споменика неће спријечити у будућим намјерама.

– Да се нећемо поколебати са овим дешавањима која су новог датума, да ћемо и даље опстати на овом подручју и да ћемо његовати успомену на наше претке, културно историјске догађаје ћемо и даље вредновати – рекао је Драган Праштало, предсједник Завичајног удружења Липник из Санског Моста.

Уништавање српских споменика осудили су сви сански Срби, који су након посљедњег рата живот наставили у Српској и Србији.

– Да кренем само од Корчанице, Шушњара, Врхпоља, Кљеваца ево и Липника гдје је споменик кумства и најпознатији споменик у региону и у бившој држави и кроз историју и вјекове познат. Послије другог обнављања, опет је оскрнављен. Шта друго рећи него осудити али и упутити једну јасну поруку да нас неће зауставити у очувању наших културних историјских спомен обиљежја – истиче Бранко Марјановић, предсједник Скупштине удружења грађана Сањана из Старе Пазове.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата потпуно уништен је споменик погинулим борцима овог краја у Другом свјетском рату.

Срби из Липника настоје да очувају и стара гробља која се уништавају. Поручују да ће остати истрајни у борби да заштите успомену на претке.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed