Глас Српске, СРНА, 23-24. 8. 2024, У Мостару нападнута српска дјеца, повратничко село облијепљено кукастим крстовима – Свједоци о инциденту [ФБ, Фото]

Мостар, Баћевићи: Навистички симболи на дечијем игралишту Фото: Глас Српске, СРНА

Мостар, Баћевићи: Навистички симболи на дечијем игралишту Фото: Глас Српске, СРНА

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом „У“ и „ХВО“, потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута синоћ, а мјештани тврде да се кроз село прије четири ноћи чула и рафална пуцњава.

Предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, који живи у селу Баћевићи, рекао је за Срну да су мјештани овог насеља, а посебно дјеца, три дана изложена насиљу и малтретирању, а да нико ништа не предузима.

„Прије четири ноћи у селу се чула рафална пуцњава. Неко је наишао кроз село и пуцао. О овоме ме обавијестила предсједник мјесне заједнице. Тада нисмо ништа пријавили полицији. Након тога, прије три ноћи, почиње малтретирање наше дјеце на игралишту, а све је кулминирало синоћ нападом на дјецу“, појаснио је Голо.

Он је навео да је сеоско игралиште, на којем се окупљају српска деца, а које се налази уз друштвени дом, облијепљено кукастим крстовима, словом „У“, те обиљежјима навијачке групе „Ултрас“ и „ХВО“.

Голо је рекао да је све кулминирало синоћ када је група момака напала дјецу на игралишту.

„Питали су нашу дјецу ко је одлијепио и скинуо те наљепнице. Јавио се један дјечак и њега су напали и ударили шаком. Мој унук је позвао оца, мог зета, који је дошао и затекао непознате младиће да нападају и малтретирају дјецу. Он је покушао да их отјера, да би они тада запријетили да ће доћи старији и све их у Баћевићима побити“, испричао је Голо.

Он је навео да су у село долазили са два аутомобила, те да су таблице записане, а да је о свему је обавијештена и полиција.

„Људи су јако узнемирени. Овдје сви раде шта хоће, пријете. Крајње је вријеме да се то заустави. Мислим да то неко ради смишљено, јер не могу да вјерујем да дјеци и младићима пада на памет да кукасте крстове лијепи по српском селу и поред споменика жртвама фашизма“, истакао је Голо.

 

Осми напад на српске повратнике у Мостару ове године

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић је подсјетио да Одбор редовно евидентира све нападе на српске повратнике у ФБиХ, напомињући да је овај посљедњи осми који се ове године догодио у Мостару.

„Мостар се ове године издваја по броју напада на Србе и различите врсте провокација. Што се тиче напада синоћ, подсјетио бих да су Баћевићи српско село код Мостара у којем су усташе направиле злочин и 1941. године. У прошлом рату су Баћевиће запалили и протјерали сво становништво“, рекао је Радановић.

Он је подсјетио да је у Баћевићима 1991. године живјело 492 Срба, те да су током протеклог рата сви протјерани.

„Након рата, вратио се дио људи који доле живи и дан данас. Ово што се дешава протеклих дана у Баћевићима је рецидив, а нападачи су људи који баштине усташку идеологију“, навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он сматра да су лица која врше овакве нападе на српске повратнике унуци и синови усташа из 1940-тих година.

„Мостарци муслимани и Хрвати су били у усташама у Другом свјетском рату, ријетко је ко био на страни антифашизма. Њихови данашњи потомци су и даље заљубљени у Анту Павелића и кукасти крст и они једноставно тако размишљају“, додао је Радановић.

Баћевићи су српско повратничко село на југу Мостара

Портрпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић рекао је за Срну да је полиција добила пријаву да у селу Баћевићи има плаката увредљивог садржаја.

„Јутрос је била пријава и припадници Одјељења криминалистичке полиције су на терену и спроводи истрагу“, навео је Марић.

 

Свједци инцидента у Мостару: Режали су као пси и вриштали на српску дјецу

Мјештанка Баћевића код Мостара Олга Шкоро рекла је да су нападачи на српску дјецу у том повратничком насељу режали као пси, вриштали, пријетили и на крају физички напали дјецу која су се играла, те упозорила да мјештани више не смију изаћи на улицу.

„Не смијемо изаћи из кућа“, рекла је Олга Шкоро, која је три дана свједочила провокацијама и нападу на дјецу у Баћевићима у четвртак навече на игралишту испред друштвеног дома у центру села.

У Баћевићима, српском повратничком насељу у јужном дијелу Мостара, данас је пусто, а већина мјештана се плаши да ће поново доживјети неугодности или да ће њихова дјеца бити нападнута и злостављана уколико разговарају са новинарима.

Олга Шкоро рекла је да задњих дана није ни подношљиво, ни пријатно ни за кога, од најмлађих до најстаријих и да синоћ једна мајка није смјела са колицима проћи кроз село.

„Ми више навече не смијемо изаћи на улицу. Овдје долазе аутима, моторима. Када наиђу, вриште и лају као пси. Ја сам у недјељу пошла у амбуланту и срела два момка, можда су средњошколци, питала сам их шта има ново, мислила сам да лијепе нешто поучно по тобоганима и игралишту. Видјела сам шаховнице, наљепнице ХВО, наљепнице `Зрињски то смо ми`, сјели су на мотор и вриштали, није ми било баш свеједно“, испричала је Олга Шкоро.

Она је додала да је скинула наљепнице и мислила да ће то престати.

„Још један дан сам их видјела. Лијепили су по дјечјим тобоганима и кошевима кукасте крстове и распарали кош. Наша дјеца су то скидала“, рекла је Олга Шкоро чија кућа се налази непосредно поред игралишта.

Након провокација, у четвртак навече је услиједио напад.

„Неки аутомобил је дошао и довезао четворицу у црним мајицама. Рекли су да су дошли да причају са дјецом. Ако је он дошао пред наш дом и ударио дјечака шаком, шта очекивати? Он су пријетили дјеци и рекли `сад смо ми дошли, а касније ће доћи старија постава, све ћемо вас потаманити`. То су грозне пријетње“, навела је Олга Шкоро.

Предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, који је мјештанин Баћевића, рекао је да су три дана трајале провокације и лијепљење непримјерених садржаја, а да је све ескалирало нападом на дјецу која су то скидала.

„Замало није дошло до ескалације сукоба, јер су они дошли са телескопским палицама и спремили најгоре. Порука је била `доћи ће старији и побиће вас све`. Погубно је да дјеца која су рођена послије рата долазе у српско село и лијепе кукасте крстове“, указао је Голо.

Он је истакао да вандализам и оргијање подстичу одређене групе и политике, те да је застрашујуће да се из града Мостара нико није огласио.

Мјештанин Душко Савић рекао је да га је затекла информација о инциденту и лијепљењу фашистичких обиљежја, те да је становништво Баћевића згрожено.

„Надам се да ће надлежне институције реаговати да би се овакве ствари сасјекле у коријену и да не би дошло до ескалације“, додао је Савић.

Напад на српску дјецу у Баћевићима догодио се у четвртак, 22. августа, увече, а из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона данас није било могуће добити нове информације о истрази.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed