ИН4С, РТ Балкан, Tанјуг, 30. 5. 2024, Хронологија НАТО злочина: 30. мај – ракетиран Варварин, погинуло 10 цивила

Мост на Великој Морави код Варварина после НАТО бомбардовања Фото: Политика

Мост на Великој Морави код Варварина после НАТО бомбардовања Фото: Политика

На данашњи дан током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију бомбардован је мост преко Велике Мораве у Варварину. Погинуло је 10, а тешко рањено 17 мјештана те варошице.

Била је Света Тројица, вашар и пијачни дан. Нешто после 13 часова НАТО бомбардери у првом налету срушили су мост преко Велике Мораве и усмртили троје људи.

Вратили су се после пет минута када су многи већ притекли у помоћ повријеђенима. Тада је погинуло још седморо мјештана Варварина, а више десетина рањено. Најмлађа жртва Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије, имала је непуних 16 година.

Тог 30. маја погођена је и Специјална болница за туберкулозне болеснике, старачки дом, два павиљона у центру за избеглице у Сурдулици. Животе је изгубило најмање 17 дјеце и немоћних стараца.

Код Призрена је бомбардован новинарски конвој, а том приликом рањено је неколико лица.

У поподневним сатима бомбардован је центар Сремске Каменице. Бомба је погодила једну кућу у Улици војводине Путника, а детонација је оштетила више стамбених објеката у близини.

 

 

Годишњица НАТО бомбардовања Варваринског моста: Злочине ћемо увек називати правим именом

У нападу НАТО авиона изведеном на празник Свете тројице, на Варваринском мосту страдало је десеторо становника ове вароши

Црквеним поменом и полагањем венаца на Варваринском мосту данас је обележено четврт века од страдања десеторо становника ове вароши у НАТО бомбардовању 1999. године.

Србија никада неће заборавити невино страдале жртве чије су животе прекинуле НАТО бомбе, рекао је министар одбране Братислав Гашић који је положио венац крај спомен-обележја жртвама НАТО агресије на Варваринском мосту.

Обраћајући се присутнима, министар Гашић рекао је да страдање на Варваринском мосту намеће питање шта је налогодавце и извршиоце злочина и убиства десеторо становника ове вароши навело на тако окрутан поступак, саопштило је Министарство одбране.

„Зашто су усред дана бомбардовали мост у чијој се околини тада, на празник Свете Тројице, налазило на стотине недужних цивила? Пред ужасом овог питања занемели би многи. Занемела би и тада петнаестогодишња Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије у Београду и један од најбољих ђака у историји варваринске основне школе. Сањи, нажалост, није допуштено да та питања постави. Са још деветоро суграђана, њен млади живот на овом месту прекинут је 30. маја 1999″, подсетио је Гашић.

Навео је да су Сањи право да постави та и још многа друга питања, право да одрасте, заснује своју породицу, постане понос Варварина и наше земље, одузели агресори бомбама и ракетама.

Тог 30. маја 1999. животи Сање Миленковић (15), Миливоја Ћирића (66), Милана Савића (24), Војкана Станковића (31), Зорана Маринковића (33), Ратобора (38) и Ружице Симоновић (55), Стојана Ристића (56), Толе Апостоловића (74) и Драгослава Терзића (68) без икаквог разлога су угашени, а од „милосрдних” гелера повреде је задобило тридесеторо људи који су се тог дана нашли у близини моста.

„Злочин који се овде догодио и који је уселио вечну тугу у наша срца, ни изблиза није једини. Много је места у Србији где су током 78 дана НАТО агресије страдали бројни цивили. Без гриже савести, агресор их је прогласио ‘колатералном штетом’. Таква тумачења и неморална оправдања ми никада нећемо прихватити. Злочине ћемо увек називати правим именом“, истакао је министар одбране.

У име Општине Варварин обратила се председница Виолета Лутовац Ђурђевић, рекавши да је у архивама заувек остало забележено страдалништво Варварина, те да жртве једног времена зла, неће остати невидљиве и нечујне.

„Ми смо као једна велика породица, која се сваке године на измаку месеца маја окупља да тугује, да вида ране, али и да се држи заједно у добру, а и у злу. Сабрани смо на месту које сведочи о једном безумљу, на месту највеће варваринске туге“ рекла је председница Општине Варварин, истакавши да НАТО агресија 1999. године представља највећу негацију човечности.

Министар одбране Братислав Гашић венац је положио у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала Саве Иришкића.

Венце су на положиле и породице страдалих, Миле Росић из Кабинета председника владе, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђе Тодоров, представници локалне самоуправе, као и представници удружења за неговање традиција.

Полагању венаца претходио је помен жртвама страдалим на Варваринском мосту у НАТО агресији 1999. године.

Спорове пред међународним судовима за овај злочин породице нису добиле, али је свет сазнао истину захваљујући и немачким држављанима који су им помагали, међу којима је најзаслужнија за ширење истине о овом догађају Габријела Сенфт, ауторка књиге „Мета – Варварински мост”.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed