Косово Онлајн, Глас Српске, Спутњик, Танјуг, 4. 10. 2024, Представљена књига португалског генерала Куње – ’Косово нечувено отимање независности‘

Мапа Метохије и Косова Фото: Интернет

Мапа Метохије и Косова Фото: Интернет

У Београду је данас представљена књига португалског генерал-мајора Раула Куње „Косово нечувено отимање независности“,

Португалски генерал Раул Куња изјавио је да постоји велики несклад између онога што је видео док је као официр Унмика служио на Косову и Метохији и онога како су западни медији извештавали о ситуацији у јужној српској покрајини.

Куња је на промоције своје књиге „Косово: нечувено отимање независности“ у Београду истакао да је желео да покаже да је истина другачија од онога што западни медији пласирају као истину.

Ова књига је резултат ауторовог дугогодишњег истраживања и анализе и пружа чутаоцима свеобухватан приказ догађаја који су довели до проглашења независности Косова.

Куња је, оцењено је на промоцији одржаној у Дому војске Србије, представио различите интересе због којих су се западне силе бориле за проглашење независности Косова, али и указао на историјски контекст који је претходио обликовању косовске судбине.

Куња је рекао да га је несклад између реалне ситуације на терену и онога што су медији извештавали о ситуацији на Косову мотивисало да напише књигу.

„Бележио сам своја сећања са намером да напишем нешто о томе. Видео сам да се извештаји разликују од онога што сам видео и намеравам да то оставим генерацијама“, рекао је Куња.

Књига је, како истиче, студија која објашњава који су то интереси били моћних сила да се пласира неистина о Косову.

Навео је да је у књизи желео да прикаже који су то политички и економски интереси стајали иза пласирања негативне слике о јужној српској покрајини и оценио да ако је једна страна имала право да каже да јој је нанесена неправда, то је била Србија.

Подсетио је да су САД, Немачка, чак и Португалија настојали да Косово представе као јединствен случај.

„Не слажем се са тим. То није тачно и постоји више примера где је потребније отцепљење, него што је то случај са Косовом“, поручио је аутор.

Констатује да међународна правда у случају Косова није задовољена, додајући да чак ни међународни суд није био праведно оријентисан те да је радио како би наштетио Србији и Југославији.

Куња је указао да је његова књига у родној Португалији доживела треће издање и додао да у њему говори и о последњим дешавањима у јужној српској покрајини.

Напоменуо је и да су његову књигу у Португалији највише читали студенти међународних односа, као и да је доста коришћена у војним круговима.

Некадашњи председник Владе Србије Никола Шаиновић изразио је захвалност аутору, будући да је, како каже, представио бројна сведочанства која нису позната јавности.

Наводи да је Куња представио ставове великих и важних западних држава, попут САД, Француске, САД, као и њихове интересе да Косово буде независно.

„Други део књиге посвећен је разради тога како се одвијао сукоб, како су се укључивале државе и пошто је аутор био учесник он је то видео изнутра и зато нам је дао гомилу докумената…од Седнице савета за националну безбедност САД на којој се процењује косовска криза и остало и види се како ће ствари да иду и како оцене еволуирају“, навео је Шаиновић.

Примећује да је аутор представио како се на Западу, односно у САД постављају циљеви.

„Све до разних илустрација које су пратеће. На пример, кад тадашњи сенатор Џозеф Бајден на сенатском одбору ком председава даје уводну реч 2005. године. На седници која се звала ‘Корак напред’ Бајден каже да би требало подржати независност Косова да би се објаснило исламским земљама да ми (Американци) нисмо против муслимана. За то што ми некад причамо, он овде даје доказ, са датумом, значи праву научну референцу“, наводи Шаиновић.

„Оно кад се тако поставе циљеви оно што после видимо у међународној тзв. заједници су само начини како упаковати те циљеве у неке форме које личе на неко међународно одлучивање“, указује некадашњи премијер Србије.

Историчар Миле Бјелајац сматра да је књига „Косово: нечувено отимање независности“ сведочанство како је креирана криза на Балкану 90-их и како је она „решавана“.

„Ово сведочење долази са стране од веома упућеног савременика и тиме је оно још драгоценије на међународној сцени“, оцењује историчар.

Напомиње да се кроз књигу може видети како функционише униполарни свет, како се намеће доминација, доктрина хуманитарне интервенције и редукује међународног права на правила која треба да се примене.

Говорећи о тим временима, Бјелајац је подсјетио на ријечи бившег америчког војног команданта генерала Веслија Кларка, који је рекао да се сукоб на Косову и Метохији није десио због права Албанаца или због тзв. етничког чишћења, већ да је у питању био долазак америчке војске на ту територију и контрола ресурса на том простору.

„Аутор у добро структурираној књизи даје преглед слике стварности или боље речено, наличје доктрине ‘хуманитарне интервенције’ на овим просторима. Бави се пропагандом, ту своје место има Рачак…,” рекао је Бјелајац.

„Ни један потписани међународни договор или резолуција УН нису значили ништа ако је неко тако желео. Књига која је пред нама је докторска дисертација која реконструише стварни свет из политичке пропаганде и мејн стрима, који су свесрдно промовисали глобални медији и део припадника академске заједнице у свету“, нагласио је Бјелајац.

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује да се данас у Београду представља „један храбар пројекат и један храбар аутор“.

„Храброст је ући у један овакав захват и понудити једно виђење које се не поклапа са онима у чијој служби је и сам аутор био. Због тога треба ценити његову храброст“, примећује Миливојевић.

Сматра да је аутор успео да одбрани тезу, која ни мало није лака – да је Косово нечувено отимање независности.

„Вредност ове књиге и његовог ангажмана је настојање да докаже да та теза и да тај покушај да се направи држава од Косова, путем силе, путем игнорисања елементарних реалности, историје, контекста права, није успела. Због тога се ова књига чита у даху“, рекао је Миливојевић.

Аутор је, каже дипломата, непристрасан будући да се позива на неколико стотина релевантних извора.

Указује да је аутор књиге у једној од реченица навео да оног тренутка када је Нато ушао на територију Косова, Резолуција 1244 више није вредела „ни папира на којем је била написана“.

„Дакле, до те мере су ти елементи силе и покушаја наметања ове приче биле присутни“, констатује Миливојевић.

Миливојевић је у цитирао тај закључак Куњине књиге наглашавујући да је аутор био храбар кад је тако нешто изнео.

„Ако се непристрасно погледају догађаји о којима је у овој књизи писано, у сваком од приказаних делова књиге показује се на крају, и без великог изненађења, да нису дела ‘ђаволског Слободана Милошевића’ била та која су изазвала рат. И да се преувеличавало, док је рат трајао, мит који су створили они који имају намеру да разреше кривце за западну интервенцију, за трагичан распад Југославије и за непотребно проливену крв у овим сукобима. Коначно, нарочито је нескривена подршка САД, Велике Британије и Немачке привременој албанској влади Косова била та која је довела до проглашења косовске независности.“

Дипломата истиче да је ова књига данас посебно важна будући да косовско питање још увек није завршено.

„Питање косовске независности уз подршку било кога очигледно да у будућности не стоји и неће моћи да буде реализовано без уважавања некаквих реалност. Због тога ова књига има значај и ваља је прочитати због ‘сутра’ јер ове тезе и ови аргументи важе и за убудуће“, поручио је Миливојевић.

Португалски генерал Раул Куња био је члан посматрачке мисије Европске заједнице у Југославији од 1991. до 1993. године, а касније је служио у Унпрофору. Од 2005. године био је официр за везу мисије Унмика на Косову и Метохији и на тој позицији је остао три године. Тај период га је мотивисао да напише књигу „Косово: нечувено отимање независности“.

 

 

Текст је компилација из извора наведених у наслову – Српски меморијал / а.м.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed