Nova.rs, 17. 4. 2021, Шумадинци подигли споменик Немцу погинулом 1941.

Дулене: Споменик Оту Сепу и јунацима Априлског рата  Фото: Нова.рс, Александра Петровић

Дулене: Споменик Оту Сепу и јунацима Априлског рата Фото: Нова.рс, Александра Петровић

Немац Ото Сеп, пилот ловачког авиона „Хокер Фјури“, погинуо је 6. априла 1941. године изнад Гледићких планина у Шумадији. Мештани села Дулене пронашли су тело настрадалог пилота и кришом га сахранили, а скоро осам деценија није се знало где је сахрањен.

Тек пре неколико година, откривено је где почива Ото Сеп, а мештани су му сада подигли и надгробно обележје. Овај, српској јавности мало познати херој, иако пореклом Немац, био је пилот Краљевине Југославије, а оборили су га немачки авиони који су бомбардовали Београд у априлу ’41.

Село Дулене на обронцима Гледићких планина, вероватно је међу првима у Шумадији постало свесно да је у Југославији почео рат. Управо 6. априла, када су немачки авиони бомбардовали Београд, у сеоској „горњој мали“ срушио се авион Краљевског ратног ваздухопловства.

Мештани се присећају прича својих предака, да су тада делови авиона „висили са букових стабала“ а несрећни пилот пронађен је мртав у близини реке Дуленке. Тајно су га сахранили на месту где су га и пронашли, а о том догађају касније су „шапатом причали“, плашећи се одмазде окупатора, говоре данашњи Дуленци.

„Он за нас никада неће бити Немац, већ наш херој и јунак“, уверљиво каже Славољуб Мошић, који је одмалена слушао приче о храбром пилоту. Прича нам да је авион пао на имање Милана Гајића, да су га он и супруга пронашли и сахранили, као и да се у селу знало о томе, али да се „слабо причало“.

„Милан и његова жена пронашли су нека документа код погинулог пилота и видели су да је Немац, али да је рођен у Тузли. Тек после рата, један човек из села почео је да истражује живот Ото Сепа и тако смо сазнали да је био високи официр и да му је Краљевина Југославија била отаџбина“, прича Славољуб.

Мештани Дулена, дуго су чували тајну о Ото Сепу, а данас причају и да су његови посмртни остаци у међувремену измештени са првобитног места на другу локацију, јер је планинска река Дуленка често плавила шумарак где су пилота сахранили Милан и његова супруга.

Ново гробно место било је „мистерија“ све до пре неколико година, када су потомци мештана који су сахранили пилота, СУБНОР-овим историчарима открили где почива Ото Сеп.

 

 

Споменик у облику авионског крила

Трагична судбина пилота, који је имао само 32 године када је погинуо, потресла је Дејана Миленковића, који се пре три године из Немачке, где је и рођен, вратио у Дулене на дедовину са визијом да оживи село. Вођен размишљањем да „свака душа тражи свој споменик“, одлучио је да исправи вишедеценијску неправду и подигне споменик заборављеном хероју.

Каже да Ото Сеп заслужује да му се поклонимо, па макар то било и после 80 година.

„Судбина је одредила да Ото Сеп, који је био Немац погине од немачких нациста, а да му споменик подиже Србин који је рођен у Немачкој. Не смемо да заборавимо његову храброст, морамо да памтимо њега и све друге пилоте који су погинули у Априлском рату. Они су знали да иду у сигурну смрт, али су ипак пресретали немачке бомбардере и бранили народ“, објашњава Дејан своје мотиве за подизање спомен обележја.

Он је у сарадњи са архитектом Небојшом Глишићем из Београда осмислио споменик у облику авионских крила Хокер Фјурија, на којима су летели пилоти Краљевине Југославије. Једно крило посвећено је Ото Сепу, док су на другом фотографије још 70 авијатичара који су погинули у Априлском рату 1941. године.

Споменик је свечано откривен интонирањем химне Србије и у присуству представника команде Гарнизона Крагујевца, градоначелника Николе Дашића, мештане Дулена и околних села, који су положили венце и поклонили се сенима погинулих пилота.

 

 
Ко је био Ото Сеп?

Ото Сеп је био Јевреј немачког порекла, а рођен је у Тузли 1909. године. После завршене Војне академије војске Краљевине Југославије ступа у Ратно ваздухопловство и у Новом Саду завршава Пилотску школу. Усавршавање је наставио у Земуну у Шестом ловачком пуку, а 1935. године промовисан је у пилота ловца.

Рат га је затекао на месту командира 110. ловачке ескадриле, којом је руководио као капетан прве класе. Према историјским белешкама, тог шестоаприлског јутра 1941. полетео је са аеродрома у Косанчићу код Лесковца и „заузео курс према Краљеву“.

Као командант ескадриле имао је задатак пресретања и извиђања, а у близини Краљева наишао је на немачке Месершмит авионе, који су га оборили изнад Дулена.

Ото Сеп није био ожењен нити је имао децу, па нема ни директних потомака, а мештани Дулена причају да је 15 година после Другог светског рата, у село дошла жена која се представила као његова сестра. Оставила је кажу, крст и новац да се направи опсег на гробу, али не знају, због чега њихови преци то никада нису урадили.

 

 

Александра Петровић, Nova.rs

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed