НСПМ, Глас Српске, РТС, СРНА, 18-19. 8. 2024, Свечано обиљежавање 110 година од Церске битке и Церски марш – На данашњи дан

Текериш, спомен-костурница церских јунака Фото: Википедија

Текериш, спомен-костурница церских јунака Фото: Википедија

На „Церском маршу“, ходочашћу од Шапца до споменика церским јунацима у Текеришу, ове године учествује 1.400 људи из Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Учесници марша на пут од 35 километара кренули су јутрос у 7.00 часова из Шапца, а на плато код спомен-костурнице церским ратницима, гдје се данас обиљежава 110 година од Церске битке, требало би да стигну до 16.00 часова.

Код спомен-костурнице за учеснике марша биће организован свечани дочек, након чега ће уследити парастос церским јунацима, час историје и богат културно-умјетнички програм.

Поводом 110 година од Церске битке у 14.00 часова у оквиру спомен-комплекса у Текеришу биће одржана државна церемонија полагања вијенаца и одавања почасти церским јунацима, коју ће предводити министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Немања Старовић.

„Церски марш“ је манифестација која се од 2010. године организује у славу учесника Церске битке, прве савезничке побједе у Првом свјетском рату, коју су српски ратници под командом војводе Степе Степановића извољевали над аустроугарском војском.

Беспоштедне борбе на Церу трајале су од 15. до 19. августа, када је српска војска сломила аустроугарску армију и натјерала је на повлачење.

Српски борци пет дана касније заузели су Шабац и из Србије протјерали аустроугарску војску, која је у инвазију преко Дрине кренула са 200.000 војника.

Процјењује се да је у Церској бици страдало 3.000 српских бораца и да је било 15.000 рањених, док су аустроугарски губици били знатно већи и износили су најмање 8.000 мртвих, уз 30.000 рањених и 4.500 заробљених војника.

 

„Церски марш“ Шабац–Текериш Фото: Глас Српске

„Церски марш“ Шабац–Текериш Фото: Глас Српске

РТС: Државном церемонијом, обележено 110 година од Церске битке у Текеришу. Немања Старовић: Церска битка је тријумф љубави српског војника према својој отаџбини

У Текеришу код Лознице државном церемонијом обележава се 110 година од Церске битке, у којој је српска војска извојевала једну од најзначајнијих победа у Првом светском рату над знатно надмоћнијим аустроугарским снагама.

Церска битка почела је 15. августа 1914. године, а српска војска је 19. августа сломила аустроугарске трупе, које су кренуле у повлачење ка Дрини.

Церемонију полагања венаца и одавања почасти предводио је изасланик председника Србије, министар Немања Старовић.

„Церска битка је тријумф љубави и воље српског војника и народа према својој отаџбини и слободи. Порука је то нама, потомцима церских јунака, али и онима који једнако охолост и мржњу гаје према нашој слободи да не треба да се залећу и сеире. Да српски војник брани своју отаџбину тако да из победе прелази у напад са намером да до ногу витешки потуче. Велики празник Преображење као да је тада најавио и преображење српског војника у див-јунака који са несаломивом вољом брани своју кућу, и данас када се Србија преображава и напредује на свком пољу ми из њиховог подвига црпимо снагу да наставимо са привредним и свеобухватним јачањем Србије“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

Његов колега из Републике Српске Данијел Егић истакао је да је народ са обе стране Дрине одувек трежио јединству и уједињењу.

„Исти језик, традиција и култура, иста православна вера, исте вредности и брига о очувању идентитета представљају српски народ са обе стране Дрине. Зато је потребно радити на очувању и развоју како националне тако и државотворне свести српског народа у целини како бисмо сачували национално јединство“, рекао је Егић.

Јуче је ка Текеришу кренуо Церски марш – ходочашће дуго више од 35 километара у част церских јунака.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed