Политика, 24. 8. 2024, Србислава Поповића породица тражила дуже од три деценије

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

ТЕЛО ПРОКУПЧАНИНА НАЂЕНО У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ У САРАЈЕВУ

Сестра га је идентификовала и није имала дилему да је то наш отац, који је убијен у 38. години и 2023. ексхумиран на гробљу Баре, каже син Владимир

Прокупље – Није било дилеме да је то он. Сестра је чак препознала и прслук на њему, који је наша баба плела. Буквално је био у одећи са којом је мене, сестру и мајку испратио за Србију, када смо га последњи пут видели пре више од 30 година. Овако причу за „Политику” почиње Владимир, син Србислава Поповића, чији су посмртни остаци ексхумирани прошле године на гробљу Баре, у Сарајеву. Данас ће бити сахрањен у Прокупљу.

Србислав Поповић је осамдесетих година прошлог века након завршеног Машинског факултета у Сарајеву остао да живи и ради у том граду. Ту је засновао и породицу. Почетком рата деведесетих није желео да напусти свој стан – тo га је коштало живота након што је ухапшен и одведен у логор Сунце, одакле се није вратио.

Породица, супруга и двоје деце који су у последњи час успели да избегну из Сарајева, нису одустали од потраге за оцем и мужем. Информација средином ове године да су његови остаци ексхумирани 7. септембра 2023. на гробљу Баре, у Сарајеву, за њих је била на неки начин олакшање, јер ће, како кажу, коначно моћи да га сахране и одају му почаст како доликује.

Рођен 31. августа 1942. у Прокупљу, Србислав је након завршене гимназије у том граду отишао у Сарајево на студије. „После завршеног Машинског факултета добио је посао машинског инжењера у сарајевском „Енергоинвесту”. Иако је могао да напусти стан у Добрињи где смо живели, одлучио је да остане. Те 1992. једном смо се чули са њим преко радио-аматера. Међутим, убрзо након тога ухапсила га је Армија БиХ и одвела у логор Сунце. Био је ангажован на копању тунела испод аеродромске писте до Храснице, где је и страдао”, прича породица.

Кажу да их нада није напуштала и да никада нису одустали да га траже, а да су се наслушали разних прича и теорија. „Средином ове године контактирали су с нама из надлежног министарства и рекли да су пронашли остатке мог оца и да се ДНК 100 одсто поклапа са мојим. Сестра која живи у Бечу је отишла на идентификацију”, казао је син Владимир.

Пренела му је, каже, и да нема дилему да је смрт настала насилно и да ће они покренути поступак да се утврди како је настрадао.

„Најважније је да га допреме у Прокупље, како би данас био сахрањен поред своје супруге која је у међувремену преминула у педесетој години. Да знамо коме палимо свећу и молимо се”, прича видно потресен син Владимир.

Србислав је убијен у својој 38. години. Наводно је за тај злочин вођен судски поступак против такозване Санџачке групе, али је према сазнањима породице само једна особа ухапшена и не знају да ли је и процесуирана. У гробници на Барама код Сарајева у којој је пронађен Србислав, пронађена су још четири леша.

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је прекјуче на граничном прелазу Мали Зворник – Зворник од Института за нестале особе БиХ преузела посмртне остатке Прокупчанина. Како је наведено у саопштењу комисије, примопредаја посмртних остатака извршена је на основу Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица између Владе Републике Србије и Већа министара Босне и Херцеговине и Радних правила и процедура за реализацију Протокола Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Института за нестале особе Босне и Херцеговине.

„Идентитет овог лица утврђен је методом анализе ДНК, док је коначна идентификација обављена 12. јуна 2024. у организацији надлежних органа Републике Српске и Босне и Херцеговине уз присуство вештака судске медицине и чланова породице. Овим је настављен процес примопредаје жртава страдалих на територији бивше СФРЈ деведесетих година прошлог века, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих. Кроз дугогодишњу сарадњу надлежних тела за тражење несталих лица две земље решено је 212 случајева, док се у службеним евиденцијама Комисије за нестала лица води још 214 лица као нестало у вези са оружаним сукобима на територији бивше СФРЈ на простору Босне и Херцеговине”, навела је Комисија за нестала лица.

 

 
Љубиша Митић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed