СРНА, 1. 8. 2024, Гламоч: Обиљежен дан сјећања на 108 српских бораца и цивила [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Служењем парастоса у Саборном храму Свете Тројице у Гламочу и полагањем вијенаца код спомен-плоче у мјесту Камен данас је обиљежен дан сјећања на 108 српских бораца и цивила који су убијени у нападу хрватских снага у љето 1995. године, а чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице „Камен“.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да овакви догађаји завређују пажњу цијелог друштва, како жртва погинулих не би била заборављена.

„Ово је дан када се чланови породица несталих и погинулих окупе како би одали почаст својим најмилијим члановима којих више нема и који су страдали само зато што су били православне вјере, са надом да се овако нешто никада неће поновити“, рекла је Срни Граорчева.

Она је истакла да је неопходно чувати сјећање на све оне који су животе дали за Републику Српску, како истина не би била заборављена.

„Многи чланови породица погинулих и несталих са ових простора расељени су по другим дијеловима Српске, али и шире, те је наша дужност да се окупљамо и одамо почаст страдалима“, рекла је Граорчева.

У нападу хрватских снага на подручје Гламоча у љето 1995. године убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице „Камен“ ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Из масовне гробнице „Камен“ извучени су и посмертни остаци Маринка Ковачевића и Винка Ковачевића, оба из Ервеника и Жељка Ераковића из Братишковаца, тројице од деветорице, војника Републике Српске Крајине који су заробљрни на Меденом брду на Динари, 26. јула 1995. године.

Tо је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Кораде, а за овај злочин нико није одговарао.

Ово је био увод у злочине почињене у Погрому „Олуја“, хрватској злочиначкој војно-полицијској акцији.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed