СРНА, 11. 6. 2024, Српска памти – Фочанска бригада Југословенске војске (уО) сачувала српски народ

Неколицина припадника Фочанске бригаде Фото: Погледи.рс, Милош Шарац

Неколицина припадника Фочанске бригаде Фото: Погледи.рс, Милош Шарац

Фочанска бригада Југословенске војске у отаџбини сачувала је српски народ у фочанском крају, а већина њених припадника скончала је мученичком смрћу, истичу из Равногорског покрета отаџбине Српске, који је први пут обиљежио дан оснивања ове јединице.

Бригаду је 6. јуна 1942. године на Бојчином брду изнад фочанског села Јошаница од наоружаних група које су штитиле српски народ од усташког терора основао резервни официр војске Краљевине Југославије Милан Матовић из Јошанице, по којем Општински одбор Равногорског покрета отаџбине Српске у Фочи носи име.

Срђан Поповић, предсједник Општинског одбора „Милан Матовић“ истакао је да је Југословенска војска у отаџбини била једина регуларна војска на овим просторима, која је међу првима у поробљеној Европи организовала отпор.

„Није само бранила српски, него и друге народе. Познато је да су биле јаке јединице Југословенске војске у отаџбини у Словенији, у појединим дијеловима Хрватске из састава хрватског народа, а били су и Срби мухамеданске вјероисповијести у саставу ових јединица – Мустафа Мулалић и остали“, рекао је Поповић.

Војска којом је командовао Дража Михаиловић борила се, подсјећају из Равногорског покрета, на три или четири фронта – против нациста, усташа и против самих партизана, односно комуниста, који су настојали револуцијом у самом рату да преузму власт, што су на крају и успјели уз помоћ Црвене армије и подјелом свијета између великих сила.

„Ту је Југословенска војска у отаџбини практично остала на вјетрометини, незаштићена од било које друге силе и будући да је изостала било каква помоћ слом је био неминован. То је велика трагедија велике војске, која је, нажалост, нестала и омрзнута је кроз историју коју су писали побједници, а ми то покушавамо да исправимо“, навео је Поповић.

Он је рекао да српски народ не треба да се стиди улоге Југословенске војске у отаџбини, већ да се њоме поноси. То су били, истакао је Поповић, див-јунаци, који су успијевали да пруже отпор и да сачувају народ.

„Слањем старјешина преко Дрине, Дража Михаиловић је успио да сачува колико-толико народ на овим просторима, били су велики погроми. Познато је, док су партизани у вријеме великог страдања у Старом Броду код Дрине, одржавали олимпијаду у Фочи, а то је удаљености 60-70 километара, јединице Југословенске војске у отаџбини су, иако у малом броју, спасавале народ превозећи га скелом у Србију“, рекао је Поповић.

Члан Равногорског покрета отаџбине Српске Душан Бодирога рекао је да је Југословенска војска у отаџбини била најорганизованији покрет отпора у окупираној Европи, јер је прва покренула отпор против нациста и њихових помагача, једина је у поробљеној Европи ослобађала градове од Нијемаца, вршила офанзивне акције и по свједочењима америчких и енглеских официра, који су били у Дражином штабу, помогла побједу савезника на афричком фронту.

„Фочанска бригада је од оснивања имала тешке борбе, како са нацистима и са усташама, које су вршиле свиреп геноцид над српским народом, тако и против комуниста и свих помагача нацистичког окупатора. Као и све четничке јединице, Фочанска бригада је прошла трновит пут и на крају су њени припадници завршили мученичком смрћу или су успјели да емигрирају у стране земље. Њен командант је 1953. године умро у пећинама и управо су припадници Фочанске бригаде били посљедњи који су комунистима пружали отпор, чак до 1957. године, када је по званичној историји ликвидиран посљедњи четник Фочанске бригаде Владимир Шипчић“, рекао је Бодирога.

Из Равногорског покрета отаџбине Српске навели су да су се договорили са потомцима Милана Матовића да на Бојчином брду буде подигнуто спомен-обиљежје и сваке наредне године обиљежаван овај догађај.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed