СРНА, 13. 9. 2024, Бравнице: Злочин над српским цивилима у избјегличкој колони и данас некажњен

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

За 81 српског цивила из Доњег Вакуфа које су у избјегличкој колони убили припадници Хрватске војске, ХВО-а и тзв. Армије БиХ, данас је у селу Бравнице код Јајца служен парастос.

Најмлађа жртва је био трогодишњи Драган Јанковић, а у масовној гробници Царево Поље код Јајца 1998. године ексхумирани су посмртни остаци 57 жртава из Бравница.

Парастос је служио свештеник Миладин Самарџић који је рекао Срни да су на овом мјесту убијени дјеца, старци, жене и да им парастос служе од 2018. године.

Преживјели свједок злочина родом из Доњег Вакуфа Маринко Зељко рекао је да се као осмогодишњак нашао у тој колони и био тешко рањен, те након тога заробљен.

„Ово је један посебан осјећај доћи на мјесто злочина са само једним питањем – зашто и након 29 година за овај злочин нико није одговарао? Питам се да ли ћу и дочекати да неко одговара за све што се десило тог дана“, поручио је Зељко.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић нагласила је да су Бравнице, српско село које сада припада општини Јајце, тужно мјесто састанка на којем су на данашњи дан 1995. године убили цивилe.

Она је поручила Тужилаштву БиХ да ради по овом предмету који је предат 2005. године, а до данас злочинци нису приведени правди.

„Апеловаћу да институције Републике Српске помогну изградњу спомен-обиљежја на овом мјесту јер колико сам упозната, из општине Јаце нема никаквог прихватања рјешења да се то уради“, изјавила је Ружичићева.

Бојан Тргић, поријеклом из Доњег Вакуфа, рекао је да је о овом догађају снимљен и филм Заборављени злочин у Бравницама, који је прошле године премијерно приказан у Градишци, а прије седам дана и у Новом Саду.

У ослобађајућој пресуди Хашког трибунала генералима Хрватске војске Анти Готовини и Младену Маркачу наводи се да су од 8. до 15. септембра 1995. године Хрватска војска и јединице ХВО-а, у сарадњи са такозваном Армијом БиХ, извеле операцију „Маестрал“ с циљем „ослобађања простора према градовима Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Босанска Крупа и Кључ“.

Према пресуди, у операцији „Маестрал“ учествовала је и 4. гардијска бригада Хрватске војске на челу са генералом Дамиром Крстичевићем.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске доставило је 2005. године Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали Т.Б. С.С. Д.К и М.П, као и више НН припадника 4. гардијске бригаде Војске Хрватске за ратни злочин против цивилног становништва.

Они се сумњиче да су наредили, да нису спријечили и казнили починиоце или да су непосредно извршили убиство и рањавање више цивила из ватреног оружја и испаљивањем граната из ручног бацача на избјегличку колону.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed