СРНА, 22. 6. 2024, Служен помен придворачким жртвама [Мапа]

Спомен-капела код Придворачке јаме Фото: Trebinje.live

Спомен-капела код Придворачке јаме Фото: Trebinje.live

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је помен за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. године.

Тројица Срба успјела су да побјегну са мјеста стратишта и упозорили су остало становништво, чиме је спријечена масовнија ликвидација српског живља из Требиња и околине.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

Жељко Шакота, потомак једног од страдалих, рекао је новинарима да се 81 годину чекала ексхумација и да се подигне спомен-обиљежје, што је учињено уз помоћ града, родбине и цркве.

Шакота је напоменуо да за придворачке жртве нико није одговарао, односно да било је суђење али да нико није пресуђен јер свједок у мраку није могао видјети оне који су директно убијали.

Слободанка Тановић, кћерка Јефте Шкоре, који је успио побјећи из јаме, рекла је новинарима да су страдали коначно пронашли мир, након што су извађени из ледине.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак рекао је новинарима да одају поштовање суграђанима који су брутално убијени само зато што су Срби, али да истовремено шаљу поруку о потреби заједништва, уважавања другог и другачијег и бескомпромисне борбе против сваке искључивости и зла.

Он је додао да је захваљујући иницијативи потомака страдалих, град Требиње учинио све да жртве на достојанствен начин буду сахрањене на једном мјесту.

У новоизграђеној гробници у требињском гробљу у Подгливљу у октобру 2022. године су положени посмртни остаци седам придворачких мученика – Срба. Убијенима је данас ту служен парастос.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Сабор Српске православне цркве је у Диптих светих, уз пребиловачке и доњохерцеговачке мученике, унио и све остале мученике пострадале за вјеру у Херцеговини у вријеме Другог свјетског рата, међу којима су и мученици из Придворачке и јаме Јагодњача.

Сви као Свети мученици пребиловачки и остали херцеговачки мученици, празнују се 6. августа.

Цвијеће код споменика придворачким жртвама у градском гробљу положили су представници Градске управе Требиње и потомци страдалих

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed