СРНА, 30. 7. 2024, Српска памти – Трново: Вијенци и свијеће у знак сјећања на страдале Србе

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Литургијом у Храму Светог Георгија, парастосом и полагањем вијенаца код централног споменика у Трнову, данас је обиљежен Дан сјећања на страдање српског становништва ове општине.

Вијенце на спомен-обиљежју у Трнову положили су савјетник предсједника Републике Српске Урош Бјелица и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелници општина Трново и Калиновик Драгомир Гаговић и Радомир Сладоје, те Горан Тимотија из општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Вијенце су положили и представници Скупштине града Источно Сарајево, борачких организација и Црвеног крста Републике Српске.

Почаст страдалим цивилима и борцима одала је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Томић је рекао да српски народ мора чувати Републику Српску коју су одбранили они којима је данас одата почаст.

„Овдје у Трнову, колико је страдало бораца, толико је убијено и цивила. То довољно говори о тежини злочина“, рекао је Томић новинарима.

Он је изразио наду да ће починиоце монструозних злочина стићи заслужена казна.

Бјелица је поручио да жртва српских бораца и цивила никада не смије бити заборављена.

„Они су животе дали да бисмо ми данас живјели у миру“, рекао је Бјелица.

Он је напоменуо да се никада не смије дозволити да ико умањује српске жртве.

„Нећемо дозволити да ова уклесана имена оду у заборав и бранићемо Републику Српску достојанствено као и до сада“, истакао је Бјелица.

Гаговић је подсјетио да је у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало 12 одсто становништва ове општине, те да је изгубљена једна генерација.

Он је поручио да младима треба оставити успомену на оне који су живот дали за одбрану Републике.

„На нама је да младима оставимо услове за живот. Ми као локална заједница чинимо све да им омогућимо да остану овдје“, рекао је Гаговић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је важно да се овакви датуми обиљежавају и сјећања преносе на будућа покољења.

„Само тако можемо спријечити да нам се нешто слично понови“, рекла је она.

Тимотија је навео да до данашњег дана нико није одговарао за злочине у Трнову и околним селима Ледићи, Десеци, Пресјеница, Тошићи и Широкари.

Он је рекао да је поражавајуће то што нико није одговарао за убијање Срба.

„Поражавајуће је и то што бошњачка удружења не дозвољавају представницима међународне заједнице да се поклоне српским жртвама“, навео је Тимотија.

Вијенци и цвијеће данас ће бити положени и на спомен-обиљежју на Рогоју.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Током рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

Најмлађа цивилна жртва на подручју Трнова имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed