СРНА, 5. 7. 2024, Фотографије убијених Срба уз пут Братунац – Сребреница

Фотографије више од 600 убијених Срба на путу Братунац-Поточари-Сребреница Фото: РТРС, Срна

Фотографије више од 600 убијених Срба на путу Братунац-Поточари-Сребреница Фото: РТРС, Срна

Фотографије 600 убијених и погинулих Срба, већином цивила из братуначке и сребреничке општине вечерас су постављене поред пута од Братунца према Сребреници као свједочанства почињених злочина над српским цивилима на том подручју.

Постављање фотографија организовали су чланови организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих српских цивила из ове двије општине.

Брано Вучетић из Братунца, који је рањен са девет година и био у логору у Сребреници, каже да су међу фотографијама и слике његове мајке, оца и малољетног брата, који су убијени у њиховом селу Бјеловац.

„Желимо да на овај начин још једном скренемо пажњу на српске жртве, на 3.267 убијених и погинулих Срба из средњег Подриња и Бирча, које никад нећемо заборавити, а од којих су већина били цивили које су сребренички муслимани побили упадајући у села и куће“, навео је Вучетић.

Он је нагласио да постављање фотографија жртава није никаква провокација, него указивање на неправду према српским жртвама за чија убиства нико није одговарао и које се нигдје не помињу, као да не постоје и као да масовни злочини над српским цивилима нису почињени у бројним селима у којима су муслимани убијали, пљачкали и уништавали све што је српско.

„Сви долазе у Поточаре да одају пошту бошњачким војницима, а српске жртве странци заобилазе, не помињу их, па чак ни побијеним цивилима не желе да одају почаст, што показује њихову лицемјерност, дволичност и спремност на лажно тумачење догађаја и карактера рата у БиХ“, указао је Вучетић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да је ово порука свима који прођу поред пута од Братунца према Сребреници и знају, али не признају српске жртве, да се још једном увјере у истину о великом српском страдању у овој регији.

Којић је истакао да су постављене фотографије дијела погинулих и убијених из ове двије општине, али да ће у наредном периоду прикупити још фотографија из ових општина, иако је то тешко јер су приликом упада у српска села муслимани све спаљивали.

„Нека поново виде они који игноришу и занемарују српске жртве и нека види цијели свијет истину коју западни медији и званичници крију од својих грађана да су на овом подручју у посљедњем рату у БиХ процентуално страдали више Срби у односу на број колико их је овдје живјело прије избијања рата“, навео је Којић.

Фотографије ће бити постављене наредних седам дана, чиме почиње седмодневно обиљежавање 32 године од великог српског страдања око Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године када је погинуло 69 српских цивила и војника, а 22 војника заробљена, од којих десет још није пронађено.

Тим поводом сутра ће се у Братунцу бити обиљежити 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 настрадалих Срба ове регије предводиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed