Срна, РТРС, 3. 10. 2024, Обиљежавање сјећања на јунаке мисије Халијард

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

У добојском насељу Бољанић почело је обиљежавање сјећања на јунаштво и жртве припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота „Халијард – ваздушни мост“ прије 80 година.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Ђорђе Тодоров, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Данијел Егић и министар правде Милош Букејловић.

Присутни су и народни посланик Данијел Јошић, посланици у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић, замјеник Министарства одбране у Савјету министара Александар Гогановић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, представник Фондације „Халијард“, Амбасаде Србије у БиХ, града Добој и општине Петрово.

Програм обиљежавања почео је интонирањем химни, а након тога биће положени вијенци те обраћања присутних званичника.

У акцији „Халијард – ваздушни мост“ коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Операција „Ваздушни мост“ била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Врховна команда Југословенске (војске у отаџбини) је средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, са својим јединицама прешла из Србије у источну Босну, те је на планини Озрен, у близини села Бољанић код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године оспособљено узлетиште.

Са тог узлетишта је 1. новембра 1944. године у Италију полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по веома хладном времену. Тада су у два транспортна авиона „Ц-47″ у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

Предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело је 2021. године у Бољанићу уручио одликовање постхумно додијељено команданту Озренске четничке биргаде Југословенске војске у отаџбини Цвијетину Тодићу због спасавања у савезничких пилота у овој акцији.

Одликовање је тада примио Цвијетинов унук Дарко Деспотовић који је истакао је да не смију бити заборављени српски хероји и да је четнички покрет на простору Озрена спријечио геноцид над Србима у Другом свјетском рату.

Предсјендик Српске је оцијенио да је ово величанствено мјесто српске историје, споја између Србије и Републике Српске, нагласивши да су исте вриједности и у Прањанима и у Бољанићу окупљале људе, што се мора памтити.

– Република Српска ће остати посвећена не само сјећању него и обиљежавању овог догађаја, а вјерујем да ће неки други људи у име званичне америчке политике бити овдје поново са нама. То ће говорити о томе да су операција „Халијард“, Бољанић, Прањани, Срби, четнички покрет оно што не може да усахне и нестане – закључио је Додик.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да је поносан на људе из Бољанића и са Озрена који су примјер храбрости и честитости.

Према његовим ријечима, они су увијек на правој страни историје и слободе, узимајући у обзир околности да је прије 80 година, на свега 500 метара од овог мјеста била граница НДХ, која је подржавала нацистичку Њемачку.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed